NIKLAS DAHLSTRAND (TUBA)

Niklas Dahlstrand blev som 17-åring antagen till Royal Academy of Music i London, har även studerat vid Musikhögskolan i Malmö och går nu första året på diplomutbildningen på KMH. Niklas hade sitt första vikariat som 15-åring i Östgötamusiken, och har sedan dess spelat med orkestrar såsom Kungliga Filharmonikerna, Kungliga Hovkapellet, Svenska Kammarorkestern, Sveriges Radio Symfoniorkester och Blåsarsymfonikerna. Han har även innehaft anställningar hos Försvarsmusikens samtliga musikkårer samt även vid Folkoperan.

I juni 2010 uruppförde han David Riebes Tubakonsert för tuba och symfoniorkester i Washington D.C. i Kennedy Center, med efterföljande turné på USA:s östkust. Året därpå uruppförde han en dubbelkonsert för tuba och kontrabas av samma tonsättare, beställd av Nordiska Ungdomsorkestern i samband med deras 60-års jubileum.

Niklas uruppförde även Niklas Bremans tubakonsert för tuba och blåsorkester tillsammans med Göteborgs blåsarsymfoniker i mars 2011, samt uruppförde en nyversion av samma verk i Stockholms Konserthus februari 2012.

Han vann Yamahatävlingen 2012, och 2007 var han svensk representant och första tubaist någonsin att bli pristagare i Nordiska Solisttävlingen för blåsare och slagverkare i Oslo.